Packlista för campingen

Det är såklart viktigt att tänka igen packningen, kanske till och med testcampa ute i närheten en natt om du är en ovan campare och ska ut på en längre campingtur. Man upptäcker ganska snabbt vad man saknar och en testnatt rekommenderar vi verkligen!

Givetvis är det olika saker som behövs beroende på hur du ska campa; ska du campa med eller utan tält? Ska du kanske ha bil med dig? Ska du vara borta många nätter / få nätter?

Vi listar det vi tycker är viktigast och hoppas att våra tips kanske kan hjälpa en liten bit på vägen.

Vill du grotta ner dig i ännu mer detaljer kan vi rekommendera Outdoor.se som går på djupet på campingprylar. Allt från packlistor till de bästa campingtillbehören.

Tält

Ska du tälta är givetvis tält det mest primära du behöver ha med dig. Beroende på hur lång tur du ska ut på kan det vara värt att anpassa tältet. Ta inte med ett onödigt stort tält till exempel eller välj ett lättviktstält om du ska på en längre tur och känner på dig att packningen kommer bli kännbar. Är tältet bara till för att sova eller vill du också ha en ett utrymme för att umgås/packning? Har du köpt ett nytt tält; kom ihåg att provresa det en eller ett par gånger innan du beger dig ut för att lära dig hur man gör samt kontrollera att allt är helt och fungerar som du hade tänkt.

Liggunderlag

Ju tjockare desto bekvämare och bättre isolering. Uppblåsbara eller skum är en smaksak; det finns även kombinationer.

Sovsäck

Välj en sovsäck som passar årstiden, de flesta sovsäckar har en märkning med lägsta komforttemperatur.

Vatten & mat

Vatten och mat är givetvis en livsnödvändighet. Anpassa efter dina behov; kanske behövs spritkök, kokkärl? Frystorkad mat? Extra energi i form av nötter och russin kan vara ett bra komplement. Bra vattenbehållare som du enkelt kan fylla på.

Första-hjälpen-kit

Man vet aldrig när olyckan kan vara framme. Bra med plåster, förband och bindor.

Ficklampa/belysning

Man vill inte famla i blindo mitt i natten, bra ficklampor är ett måste. Ladda med extra batterier. Ta gärna med en lykta/lampa för allmänbelysning, som du till exempel kan hänga i tältet.

Mobiltelefon & eventuell laddare

Du kanske hade tänkt dig en campingupplevelse utan en störande mobiltelefon? Bra! Men ta ändå med dig en telefon; man vet aldrig när man kan tänkas behöva den. Kanske händer det något och du måste kontakta någon; kanske måste någon få tag i dig. Räkna med det oväntade. Ta gärna med ett batteripack för att kunna ladda din telefon en eller ett par gånger.
Kontrollera gärna ditt mobilabonnemang och täckningen med ditt mobilnät innan du beger dig ut för att ha en chans att ha mobiltäckning. Läs mer om mobiltäckning här.

Kläder

Packa extrakläder i plastpåsar för extra skydd mot väta.

Hygien

Hygien är minst lika viktig när man är ute och campar för att man ska känna sig pigg och fräsch. Glöm inte tandborsten och deon.

Bra att ha!

  • Silvertejp – kan laga det mesta.
  • Solkräm – om det är den säsongen
  • Myggmedel – om du vet med dig att området bjuder på dessa godbitar
  • Klortabletter + flaskor – för att kunna rena eventuellt vatten