Campingtips

Vi svenskar älskar att campa, och från norr till söder i vårt avlånga land finns det hundratals campingplatser, alla med sin egna unika atmosfär. Oavsett om man föredrar tält, husvagn eller husbil bör det inte vara några problem att hitta en campingplats som motsvarar de krav och förväntningar man har. Man bör dock se till att ha koll på några grundläggande detaljer när man letar efter den perfekta campingplatsen, så här kommer några användbara tips på vägen:

Ha koll på omgivningarna

Du kanske hittat den vackraste campingplatsen i världen, men om ditt mål är att exempelvis kunna ta en dag på stan med shopping om det regnar och campingplatsen du valt ligger mitt ute i ödemarken kan det bli problem. Underskatta heller inte hur trist det kan vara att ligga och köra miltals för att handla nödvändigheter – om du vill campa långt från civilisationen bör du helt enkelt vara beredd på vissa prövningar.

Förbered för god sömn

En god natts sömn är A och O för att kunna njuta av sin campingsemester, så tänk till en gång extra när du packar så att du får med allt som kan tänkas behövas. Förutom det allra nödvändigaste i form av kuddar, sovsäck/sängkläder och liknande kan det även löna sig att ta med öronproppar och extra filtar för att garantera skön, ostörd sömn.

Glöm inte verktyg

Även om du kanske väljer en campingplats som håller hög nivå servicemässigt kan det löna sig att ha med grundläggande verktyg och hjälpmedel, så som hammare, skruvmejsel, ficklampa, batterier och liknande. Campar du långt ute i naturen är det givetvis ännu viktigare att förbereda väl eftersom det kan vara väldigt långt till närmaste affär.

Boka plats i förväg

På sommaren kan det vara hög belastning på de mest populära campingplatserna, så det lönar sig att boka i förväg om möjligt. Inget är tråkigare än att anlända till campingplatsen efter en lång dags bilkörning för att direkt bli avvisad på grund av platsbrist.

Respektera naturen

Som campare är det viktigt att man städar upp ordentligt efter sig och inte lämnar sina sopor i naturen. Tyvärr ser man ofta skräckexempel på campingplatser, men om man åtminstone själv försöker göra sitt bästa kan man ha gott samvete och veta att man lämnade campingplatsen i lika gott skick som när man anlände.

Använd hotell vid behov

Många campare ser det som ”fuskigt” att ta in på hotell, men faktum är att det kan vara ett gott alternativ i vissa fall. Om man exempelvis bor i tält och det förutspås komma in en riktig storm med mängder av nederbörd är det inget fel att leta upp ett billigt hotell i närheten och ta in där över natten. Man kan alltid återgå till campandet när vädret lugnat ner sig!